LIDKÖPING/TRANÅS

Ny teori om arbetsplatsolycka

Den 23-årige man från Lidköping som avled i samband med en fjärrvärmeinstallation i Tranås för några veckor sedan dog inte av att ha skållats av hett vatten i ledningarna, som man först trodde, utan av kvävning av svetsgas.

Arbetsmiljöverket varnar nu för att giftig svetsgas kan orsaka liknande olyckor i samband med fjärrvärmeinstallationer. 

– Troligen är det gaser som kommit in i kulvertrören i samband med svetsning. Vid svetsning blir det dels förbränningsgaser, det är hög värme, det kan förekomma metallegeringar, det kan vara kolmonoxid som bildats och som kommit in i rummet, säger arbetsmiljöinspektör Tomas Carlsson.

Giftig gas i tre fall
Arbetsmiljöverket ser ett samband mellan olyckan i Tranås och två andra fall - ett i Stockholm och ett i Halland, där personer förlorat medvetandet - och den gemensamma nämnaren är gasen i fjärrvärmerören, säger Tomas Carlsson.

Svetsgaser tros ha samlats i rören och sedan kommit ut under luftningen. Svetsgaser innehåller höga halter kolmonoxid vilket kan leda till illamående, syrebrist och medvetslöshet.

Först trodde man att Lidköpingsbon skållades till döds av hett vatten, men nu står det klart att han svimmat eller blivit illamående och sedan kvävts.

Vill förebygga olyckor
Arbetsmiljöverket genomför nu inspektioner för att utreda hur olyckor av liknande art kan förebyggas, berättar Tomas Carlsson.

– Vi går ut och varnar eftersom vi såg så stora likheter mellan de tre händelserna. Vi vill inte se att det händer igen. Det är så att man med ganska enkla medel kan undvika att exponeras för den här gasen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".