Skövde

KSS riskerar granskning av vårdval

Regionstyrelsen i Västra Götaland kan komma att granska hur Kärnsjukhuset i Skövde informerar sina patienter om vårdgarantin och det fria vårdvalet, att kunna söka behandling på andra sjukhus.

Radio Skaraborg har tidigare rapporterat att Kärnsjukhuset medvetet inte berättar för patienter som väntat länge på behandling, att de kan söka sig till andra sjukhus med kortare kötid.

– Det här är ett brott mot våra regler i regionen och de krav vi ställer på sjukhusen, säger regionrådet Jonas Andersson.

Enligt honom ska KSS försäkra sig om att patienter som väntat länge på behandling känner till det fria vårdvalet.
Samtidigt får Skaraborg sjukhus pengar för varje utförd operation.

Därför har Staffan Gröndal, som är chef för kirurgin på Danderyds sjukhus, förståelse varför KSS kanske vill ha en lång kö till sina operationer.

– Det finns både fördelar och nackdelar med det. Fördelarna är att man får intäkter längre fram. Det är som att ha pengar på banken. Nackdelarna är att man har missnöjda kunder som väntar i köer, säger Staffan Gröndal.

Missnöjda patienter är inget som Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande i Västra Götaland, Jonas Andersson, vill ha.

– Det är ett ledningsansvar på sjukhuset att de har kunskap och talar om för patienterna vad som gäller, säger han. Vi får se om vi måste förnya vår information till organisationen.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".