Sophia Johansson fick vänta så länge på Försäkringskassan att hon blev inlagd på sjukhus. Foto: Tomas Ek.
Mariestad

Lång väntan på rehabilitering

Hur lång tid ska det ta för Försäkringskassan att utreda ett rehabiliteringsärende? Det ska Justitieombudsmannen, JO, granska sedan Sophia Johansson i Mariestad anmält sitt ärende. För henne har Försäkringskassan långa utredningstid kostat bland annat sänkt sjukpenning.

Under lång tid försökte Sophia Johansson komma ut på arbetsträning. Hon mådde dåligt av att gå hemma, och lämnade bland annat egna förslag. Hon ville komma tillbaka så snabbt som möjligt till ett arbete, men Försäkringskassan svarade inte ens på mailen hon skickade.

– Jag har känt mig som en gnälltant, och det vore skönt att få höra från Försäkringskassan, att det är inte du som är tjafsig, utan vi har faktiskt gjort fel, säger Sophia Johansson.

Svårigheterna att komma tillbaka gjorde henne så deprimerad, att hon under en period fick söka akut psykiatrisk vård. Nu i november 2009 är hon i en situation där hon är på väg att bli utförsäkrad vid årsskiftet och är orolig för framtiden. Ännu har inte Försäkringskassan agerat.

-- Jag tycker vi tagit handläggningen på allvar. Vi håller på att sammanfatta ett skriftligt utlåtande på hur vi behandlat den anmälan som kommit in, sgäer enhetschef Eva Bremer på Försäkringskassan.

Att Justitieombudsmannen inte avskrev hennes anmälan, utan ska utreda den ger henne visst hopp om en slags moralisk upprättelse, och kanske att andra ska slippa råka ut för samma sak.

– För mig känns det som att hade jag fått hjälp från början, hande jag kanske varit ute i arbete, och sluppit en sjukhusinläggning, säger hon.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".