Fler hus kan bli till salu om låntagarna inte klarar att betala lånen om räntorna stiger. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Lidköping

"Bankerna måste bromsa utlåningen"

Ett stort antal hushåll i får idag stora bolån beviljade, som inte kan klaras av om räntan stiger. Bankernas utlåning granskas nu av Finansinspektionen.

Om arbetslösheten fortsätter att stiga och räntorna stiger brant så finns risken att en del hushåll tvingas sälja sina bostäder till underpris. I Lidköping konkurrerar sex banker om utlåningen till hushållens köp av bostäder.

– De är lite för släpphänta, det är för lätt att låna pengar. De får skärpa sig lite, säger Orvar Kindberg som bor i Lidköping.

På Sparbanken Lidköping, som har en stor del av marknaden för huslån, går det nu att få ett rörligt bostadslån till 1,55 procents ränta.

Men bankkrisen och den ökade arbetslösheten har gjort banken försiktigare med vem den lånar ut till, säger kreditchef Sture Kjell.

– Vi är noggrannare med kontantinsats och buffert. Man ska idag klara en ränta på 7.25 procent, säger han.

Statliga tillsynsmyndigheten Finansinspektionen ska nu granska bankernas utlåning till bostäder för att se om den är för riskfylld.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".