Skövde

Oro för influensan skapar kaos

Ett stort antal människor har sökt sig till akutmottagningen på Kärnsjukhuset i Skövde på grund av oron för svininfluensan. Förra helgen kom 60 patienter till akuten på kvällstid, men endast fyra personer blev inlagda.

Nu uppmanar sjukhusets ledning patienterna att ta kontakt med Sjukvårdsrådgivningen innan de besöker akuten.

– Under kvällen och natten förra lördagen och söndagen kom ett stort antal människor till akuten och läget blev väldigt ansträngt med längre väntetider, säger chefläkare Anders Hagman på Skaraborgs sjukhus. Vi vill poängtera att det är viktigt att ta kontakt med Sjukvårdsrådgivningen på 1177 och bli slussad till rätt vårdinstans.

4 000 samtal kom in förra helgen
I eftermiddag hade Sjukvårdsrådgivningen i Västra Götaland 40 minuters väntetid.
Förra helgen kom det in över 4 000 samtal.

– Det finns ju primärvårdsenheter eller jourcentraler runt om i Skaraborg som är öppna. Men för att få den rätta överblicken över läget är det viktigt att ringa Sjukvårdsrådgivningen, säger Anders Hagman.

Rapporter till regionen visar också att de nya privata vårdcentralerna kan ta emot betydligt fler patienter under exempelvis helgerna.

– När Sjukvårdsrådgivningen blir överbelastad så hamnar telefonsamtalen på andra orter runt om i regionen. Där har de inte alltid kunskap om vilka resurser det finns i Skaraborg och vart man ska åka, säger Anders Hagman.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".