X2000-tåget stod stilla i 4 timmar. Foto: Lotta Ögren/Scanpix.
Gårdsjö

400 resenärer fast på tåg

300 personer satt under fredagskvällen fast i fyra timmar på ett stillastående X2000-tåg mellan Laxå och Skövde på grund av en nerriven kontaktledning. Tågstoppet har också orsakat förseningar för över 3 000 personer.

Klockan 18.15 körde X2000-tåget ner en kontaktledning fyra kilometer utanför Gårdsjö mellan Laxå och Skövde. Tåget blev stående på plats och 300 passagerare blev sittande i tåget.

Tågresenärerna gick inte att evakuera på plats av flera orsaker.

– Dels för att tåget inte stod på en station, också för att det inte har varit möjligt att få tag på tillräckligt många bussar, säger Dan Olofsson, på SJ:s pressjour.

Ett nattåg på väg mot Luleå från Göteborg blev också stillastående en bit längre bort från X2000-tåget. Där uppskattar SJ att ett hundratal passagerare färdas.

Den nerrivna kontaktledningen orsakade inte bara stopp i norrgående riktning utan hängde även ner över spåret i södergående riktning. Det har orsakat totalstopp på hela västra stambanan. På grund av det har många tåg blivit försenade under fredagskvällen. Ett Norrlandståg med ett 100-tal passagerare stod still lite längre norr ut från Gårdsjö sett.

– 3 000 personer och tolv tåg har drabbats, säger SJ.

Vid 22-tiden släpptes trafiken på i södergående riktning. En halvtimma efter så drog ett disellok iväg X2000-tåget till perrongen i Laxå där passagerarna ska fortsätta färden mot Stockholm, fyra timmar försenade.

– Det är beklagligt att passagerna har fått sitta och vänta, säger Dan Olofsson på SJ.

Kommer passagerarna få ersättning?

– Absolut. De ska vända sig till SJ:s kundtjänst.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".