Ensamkommande flyktingbarn kan få vänta länge på flyktingförläggning. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Skara

Skara vill ta emot flyktingsbarn

Skara är en av få kommuner i Västra Götaland som är redo att ta emot ensamkommande flyktingsbarn. Våra politiker vill vara med och ta sitt ansvar, säger socialchef Lena Bjugård-Bänfeldt.

Alltför få kommuner tar emot ensamkommande och asylsökande flyktingbarn. Nu finns förslag på att tvinga kommunerna till detta.

– Det finns ett jättestort behov av platser till ensamkommande flyktingbarn och våra politiker vill ta sitt ansvar för det, säger Lena Bjugård-Bräneldt.

I Skaraborg så är det i nuläget bara Gullspångs kommun som tar emot ensamkommande flyktingbarn, trots att det är Migrationsverket och inte kommunerna själva som står för kostnaderna.

I Skara så har omsorgsförvaltningen fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att ta emot ensamkommande flyktingbarn och man räknar med att utredningen ska vara klar i januari nästa år.

– Vi ska försöka följa de rutiner vi har för barn som generellt är i behov av stöd och i första hand så handlar det som familjehem. Kanske kan barn som nästan är vuxna klara sig själv med stöd. Jag tror att vi kan skapa goda förutsättningar för de här barnen här i Skara.

Lisa Andersson

lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".