Tidaholm

Ny hjälp för stökiga interner

Fångar som har olika psykiska diagnoser eller destruktivt beteende har nu fått egna avdelningar på några av landets fängelser. Ett av fängelserna är Tidaholmsanstalten .

– Det är destruktiva personer eller personer som har svårt att vistas tillsammans med andra intagna av olika anledningar, säger krminalvårdschefen Stefan Björk.

Tidigare har den här typen av intagna varit utspridda i landet på olika avdelningar och syftet har varit att samla ihop dem i mindre grupper där de kan få hjälp att kunna fungera i samhället igen.

Beteendet styr
– Många av de som hamnar på en så kallad SRI avdelning har olika diagnoser från psykiatrisk vård men det är inte det som är avgörande utan det är individens beteende som styr om han hamnar där, berättar Michael Bernebrink kriminalvårdsinspektör och ansvarig för SRI avdelningen på Tidaholmsanstalten.

Arbetar nära
Personalen  arbetar nära de intagna och har inte den distansen som man tidigare har haft. 

– Vi arbetar bland annat med ett program som fokuserar på det aggressiva i de intagnas beteenden men också på att lära dem att fungera i vardagen, att laga mat exempelvis. Fast det viktigaste är att vi inte lämnar dem vind för våg.

Lisa Andersson

lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".