Nu införs besöksförbud på BB. Foto: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX
Skaraborgs Sjukhus

Besöksförbud på BB

Nu inför Skaraborgs sjukhus besöksförbud på BB. Tills vidare är det endast papporna som tas emot. Det efter att antalet bekräftade fall av den så kallade svininfluensan har ökat kraftigt i Skaraborg.

Nyfödda är väldigt känsliga, det går inte att vaccinera dem och det kan vara svårt att få i dem medicin. Likaså är gravida kvinnor mer känsliga än andra, och de finns ju också på en BB-avdelning,säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare på Kärnsjukhuset i Skövde.

– Risken är stor om exempelvis en massa syskon kommer på besök och för med sig influensa in på avdelningarna. Därför bör man vara extra försiktig.

Skaraborg hårt drabbat
Totalt har över 1000 fall av svininfluensan bekräftats i Västra Götaland, och merparten av dem har konstaterats de senaste tre veckorna. Bara förra veckan bekräftades cirka 350 fall. Och Skaraborg är alltså hårt drabbat jämfört med andra delar av regionen.

– Det kommer säkert jämna ut sig de kommande veckorna men vi har nog haft mer influensa här i Skaraborg.

Vad beror det på då?
– Svårt att säga. Det blir slumpmässiga nedslag. Det kanske blir ett utbrott i någon kommun, det kanske blir ett utbrott på en skola och så sprids det vidare, säger Nolskog.

Hårt tryck på akuten
Förra helgen var det hårt tryck på KSS:s akutmottagning. Ett 60-tal personer med influensaliknande symptom sökte vård och som mest fick någon vänta i fem timmar.

Men bara ett fåtal personer lades in och sannolikt hade många i stället kunnat vända sig till sin jourcentral för vård, säger Ulf Svensson chefläkare vid Primärvården.

Därför har man nu utökat öppettiderna på jourcentralerna på helger och förstärkt med personal hos sjukvårdsrådgivningen för att få ner de långa kötiderna där.

– Man ska inte behöva vänta längre än nödvändigt men många ringer samtidigt och från minut till minut kan det variera. Man måste ha tålamod. 
Det är väldigt viktigt att man försöker prata med någon på sjukvårdsrådgivningen innan man söker vård. För om man söker vård på en mottagning med långa köer kan man få vänta ännu längre.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".