Sköterskorna Anna Gustavsson och Annika Vikberg är bekymrade över neddragningarna på sjukhuset. Foto: Elias Vänerlöv / SR Skaraborg.
Skaraborgs Sjukhus

Kännbar besparing på sjukhuset

Besparingstyngda Skaraborgs sjukhus ser nu en ljusning i ekonomin. För att få budgeten i balans måste 150 miljoner kronor sparas fram till nästa år, och nu börjar man se resultat. Men bland personalen växer missnöjet över ökad arbetsbelastning när antalet anställda minskas.

Birgitta Molin Melander har lyckats vända Skaraborgs sjukhus ekonomi. Och de 150 miljoner kronorna sparar man in på personal.

– Vi har fortfarande stora bekymmer, men vi börjar se en förbättring. Under våren gick verksamheten back ca 10-15 miljoner kronor per månad, nu är vi nere i balans med budget. Men vi borde gå plus för att klara 2010.

Närmare bestämt är det 250 jobb som försvinner från Skas, vikarier och visstidsanställda. Men åtstramningen har blivit kännbar på flera av Skaraborgs sjukhus avdelningar.

"Pressat och tungt"
På Kärnsjukhusets kirurgiavdelning har man tagit bort fem sköterskor. Och det har ökat arbetsbördan för resten av personalen rejält. Det berättar Annika Vikberg som är sköterska på avdelningen.

– Det är väldigt pressat och väldigt tungt, vi behöver kunna ta hand om patienterna och ge bra vård, då behöver vi mer personal.

Hur klarar ni att ta hand om patienterna?

Vi har ett gott samarbete, men vi är väldigt trötta när arbetspasset är slut, säger hon.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".