1 av 2
Tommy dog i väntan på vårdhemsplacering. Foto: Privat
2 av 2
Tommys pappa Ulf Nilsson. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg

Dog i väntan på vårdhemsplacering

I dag kommer domen mot två socialtjänstemän som förhalade en vårdhemsplacering på Gudhemsgården i Falköping så länge att 24-årige Tommy Nilsson från Göteborg hann dö.

Tommy från Göteborg låg för döden efter en heroinöverdos. Först då beslutade socialtjänsten om att han skulle tvångsomhändertas och placeras på behandlingshemmet Gudhemsgården i Falköping.

– Tommy hade själv bett om hjälp men hade inte förmåga att själv kunna ta kontroll över missbruket. Han var ett solklart fall där han skulle tas om hand, säger Ulf Nilsson, Tommys pappa.

Men Tommy fick aldrig hjälpen, han dog, och nu riskerar de ansvariga på socialtjänsten att dömas för att de reagerat för långsamt.

Förändringar har skett
Efter fallet med Tommy så vände trenden i Göteborgs Stad när det gäller tvångsomhändertaganden. Det säger Torgny Alström som är biträdande chef på Gudhemsgården, och som tar emot placeringar från Göteborgsområdet.

– Oavsett om de blir friade eller fällda idag så finns det ingen som vill hamna i den situationen.

Otäck påminnelse för familjen
Men som Sveriges Radio Skaraborg rapporterat så är trenden i Skaraborg den motsatta. Akuta insatser minskar, och kommunernas förklaring är att fler missbrukare idag motiveras till en mindre kostsam, frivillig vård.

För Ulf Nilsson, som såg sin son dö, så är det en skrämmande påminnelse om vad som hände.

– Tyvärr var det vi som hade rätt. Han hade för länge sen passerat gränsen att sluta på egen hand.

Domen mot socialtjänsten i Örgryte, i Göteborg, kommer i eftermiddag

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".