Roger Lindström, skadedjurstekniker på Anticimex lägger ut råttgift. Foto:Torbjörn Nilsson SR/Skaraborg.

Råttorna söker sig in i värmen

Råttorna blir fler och fler i Sverige, visar ny statistik från Anticimex. Skadedjursbekämparna har bråda tider när temperaturen sjunker och råttorna söker sig inomhus. Men i Skaraborg går råttorna emot trenden.

När hösten övergår till vinter och temperaturen sjunker söker sig allt fler möss och råttor in i våra bostadshus för att få värme och leta föda. För Anticimex är det högsäsong.

Sedan 2006 har saneringarna ökat med 10 procent, men i Skaraborg märks ingen stor ökning. Roger Lindström som är skadedjurstekniker på Anticimex har läget under kontroll i Skaraborg. Själv tror han att anledningen till det är att skaraborgarna är snabba att ta bort de små skadedjuren.

– Jag tycker att nivån ligger ganska mycket samma från år till år.

Klassiska fällor hellre än gift
Bekämpningssätten är många, och trots att råttorna blivit fler de senaste åren har de klassiska råttfällorna ersatt råttgiftet i allt större utsträckning.

– Många vill inte ha råttgift inne i husen. Det luktar ju väldigt illa om en råtta lägger sig och dör inne i en husvägg. Då använder man ofta råttfällor, som man kan vittja och plocka bort när man fångat en.

Ett gott råd till husägare
Ett tips till villaägare som vill slippa problem med råttor som gnager sönder väggar och elkablar i sin jakt på föda, är att gillra fällor eller helt enkelt erbjuda de små gynnarna ett fat med mat.

– Då slipper de att gå på och gnaga på andra grejer som elektrisk utrustning, för det kan ju orsaka bränder. De är ju tvungna att gnaga för att hålla sina tänder korta.

Torbjörn Nilsson
torbjorn.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".