Allt fler vill sanera radon

Allt fler villaägare är bekymrade över radon i husen, och söker därför statliga bidrag för sanering. På tre år har bidragen ökat med 40 procent. Förra året betalade staten ut nästan 39 miljoner kronor.

Omkring 400 personer får varje år lungcancer orsakat av radon i Sverige.

I Västra Götaland kan runt 100 000 bostäder vara påverkade av radon. Falköping och Skövde med omnejd kan sägas vara högriskområden för markradon. Men det kan också finnas radon i byggnadsmaterial i husen. 

Statlig hjälp till sanering
Numera kan villaägare kombinera både rotavdrag och radonbidrag, och det gör att många börjar fundera på radonsanering. Det statliga bidraget som funnits i 15 år hjälper till i beslutet att sanera.

Flemming Åkesson, länsbyggnadsingenjör vid Länsstyrelsen, säger att han märker att många fler vill minimera mängden radon i bostaden och att många känner oro för hur radon påverkar hälsan.

– Det förstår man ju att det är mycket känslor inblandat. Alla vill ju bo i ett friskt hus, det är ju därför man vill mäta och se om det är bra eller dåligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".