1 av 2
Sigrid Andersson vill inte flytta från sitt hem. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
2 av 2
Vita villan som planerades att rivas. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
LUNDSBRUNN

Sigrids hem skulle rivas

91-åriga Sigrid Andersson i Lundsbrunn har hamnat i kläm när Götene kommun presenterat planerna för ett nytt äldreboende i Lundsbrunn. Ett av förslagen skulle innebära att Sigrids hus måste rivas.

– Detta betyder så mycket för mig. Jag tycker om att bo i centrum, att stå och titta på mina gamla kunder när de går in i min gamla butik.

Den vita putsen har ramlat bort på några ställen och balkongen är rostig. Men inuti "Vita villan" bor 91-åriga Sigrid Andersson i en välskött våning.

När familjen sålde huset i början av 90-talet skrevs det in en rad i kontraktet om att Sigrid och hennes man skulle få bo kvar som hyresgäster så länge de ville - en rad som hon nu fått höra har försvunnit när huset sålts vidare.

"Fullt av minnen"
Men det hindrar inte Sigrid som inte kan tänka sig att flytta.

– Nej. Hela hemmet är fullt av minnen som jag och min man har samlat i hop. Jag går här varje dag och njuter av olika saker som påminner om en tid som har varit, en fin tid.

Förslaget visades på minimässan
Götene kommuns förslag på ett nytt äldreboende i Lundsbrunns centrum, just där "Vita villan" ligger, visades för knappt en månad sedan på minimässan i Lundsbrunn. Besökarna fick se ritningar och skisser och många framförde sina synpunkter till politikerna.

En som engagerat sig mycket är Eva-Marie Bureman, som är ordförande i Lundsbrunns samhällsförening.

– För det första finns det ett äldreboende som kan göras i ordning eller byggas till. Men det finns även andra alterntiv om man vill bygga äldreboendet nere i centrum, så man behöver inte riva den här fastigheten.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".