Tågresorna kan bli dyrare i framtiden. Foto: SR Skaraborg

Tågresan kan bli dyrare

Banverket vill höja avgifterna för att köra tåg i Sverige. De närmaste fyra åren kommer kostnaderna att öka med det dubbla.

Flera tågtrafikföretag flaggar nu för dyrare biljettpriser, något som kan påverka tågtrafiken utmed Stambanan, till exempel. Så här säger Gunnar Wulff, divisionschef på Veolia tåg.

– Det är viktigt att använda prishöjningarna så att man ökar kapaciteten. Men biljettpriserna kommer säkert att påverkas, även om det är oklart hur mycket det kan bli.

I dag betalar tågtrafikföretagen samma pris för när och var dom kör. Oavsett om det är ett tåg in till Stockholms central under morgonrusningen eller för ett tåg på en godsbana mitt i natten. Men det här vill Banverket ändra på. Anders Svensson är strateg på Banverket.

– Skälet till att vi föreslår högre priser är att nånga vill köra på de attraktiva tiderna.

 Riskerar höjning

Genom att införa trängselavgifter hoppas Banverket dels få in mer resurser till underhåll och bättre utrymme på spåren. Fram till 2013 räknar Banverket få in en miljard i banavgifter, vilket är dubbelt så mycket mot i dag. På SJ hoppas man att avgifterna går tillbaka till järnvägen, annars är risken stor att resenärerna få dyrare biljetter. Elisabeth Lindgren är kommunikationsdirektör på SJ.

--  Kan vi inte köra fler tåg i attraktiva avgångar, då drabbas resenärerna i form av högre priser. Det kan jämföras med flyget, menar hon.

jakob.kindesjö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".