1 av 2
Vita villan som planerades att rivas. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
2 av 2
Sigrid Andersson vill inte flytta från sitt hem. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg
LUNDSBRUNN

Bergsten bad Sigrid om ursäkt

Efter beskedet från Götene kommun att inte riva 91-åriga Sigrid Anderssons hus i Lundsbrunn, för att lämna plats åt ett nytt äldreboende, mötte igår kommunalrådet Bo Bergsten Sigrid och övriga boende på orten.

På plats i Lundsbrunn förklarade Bo Bergsten politikernas snabba vändning.

– Vi måste skapa en debatt där det handlar om sakfrågan, inte en enskild person. Vi har naturligtvis en roll i detta också, så vi har bett om ursäkt i dag.

Stor uppslutning
Ett 60-tal personer kom i går till bygdegården i Lundsbrunn för att diskutera och ställa frågor kring planera på det nya äldreboendet. Många var glada över att kommunen nu beslutat sig för att dra tillbaka förslaget om att riva 91-åriga Sigrid Anderssons hus "Vita villan" för att ge plats åt ett nytt äldreboende. Men det var ett oväntat beslut från politikerna, tyckte Lundsbrunnsborna Bertil Andersson och Bo Eriksson.

– Jag tror att kommunen vänder nu under galgen. Det var nära ett beslut men eftersom det fanns ett motstånd backade man i sista stund. Och det är hederligt att kunna göra det, när man märker att folkopinionen är emot.

– Jag misstänkte att det här går nog inte. Opinionen var så stark och jag tyckte inte att förslaget var bra.

En glad 91-åring var på plats
Men allra nöjdast på mötet var ändå Sigrid Andersson som greppade mikrofonen för att tacka för det stöd hon fått från olika håll.

– På ett sätt är jag lättad, å andra sidan visst jag att de inte kunde köra ut mig.

Har du upplevt det som att du varit ett slagträ i debatten, som Bo Bergsten säger?

– Nej, det har jag inte tänkt. Jag har ju aldrig varit en så stor konflikt, men det kanske var nyttigt för nu uppskattar jag ännu mer vad jag har.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".