Skövde

Läraren häktad

Uppdaterad 15:05
En lärare från Skövde har nu häktats, misstänkt för våldtäkt mot barn. Mannen erkänner omständigheterna, men går inte med på att det skulle handla om våldtäkt.

Erkännandet kom vid häktningsförhandlingarna vid tingsrätten i Skövde på fredagsförmiddagen. Dagens häktning gäller endast misstankarna om övergrepp på en minderårig elev. Ytterligare en elev ska ha varit utsatt för övergrepp, men polisutredningen i det fallet är ännu inte klar.

Läraren är misstänkt för våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Men lärarens advokat Pontus Ljunggren håller inte med om brottsrubriceringen våldtäkt mot barn.

– Varken målsägaren, polisen eller någon annan säger att han tvingat den underåriga flickan till sex. Den här viljan har varit mycket ömsesidig, säger lärarens advokat Pontus Ljunggren.

Visade inget utåt
Under häktningsförhandlingarna erkände läraren snabbt och utan omsvep sakomständigheterna. Men han visade inte utåt några känslor av ånger.

– Det som påstås ha hänt har hänt. Det är väl ärligt och rakryggat, tycker hans advokat, som ville ha en annan rubricering på brottet.

– Det kan handla om sexuellt utnyttjande av underårig. En våldtäkt handlar ju om våld, hot om våld eller en tvingande handling. Någonting sånt har inte ens påståtts från åklagarens sida att det förekommer i det här målet, säger Pontus Ljunggren.

Men åklagaren Björn Danielsson håller fast vid att rubriceringen är korrekt.

– Det är tydligt att det handlar om våldtäkt mot barn, säger han.

Kommer få sparken
Efter lärarens medgivanden har skolchefen i Skövde, Anna Sundström, beslutat att gå vidare med ett avskedande. Det är både polisutredningen, skolans egen utredning, och att läraren erkänt sakomständigheterna, som gör att skolchefen nu kommer att skicka ett brev om avsked till läraren.

– Det som han gjort är så pass allvarligt att vi kommer att gå in med en begäran om avsked. Det som han gjort är ett helt oacceptabelt.

Någon osäkerhet om att läraren är skyldig finns inte hos skolchefen.

– Jag skulle aldrig gå ut med det här om jag inte var säker. Vi kan inte komma ifrån att han gjort vissa medgivanden, säger Anna Sundström.

Hämtades på skolan
Läraren hämtades från sitt jobb på Helenaskolan i Skövde tisdags, och har suttit anhållen sedan dess.

Tingsrätten beslutade i dag att häkta läraren. Anledningen var bland annat att läraren kan misstänkas försvåra utredningen.

Dessutom beslutades att han ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, för att undersöka om en rättspsykiatrisk utredning behövs. Om en sådan görs syftar den till att undersöka om mannen ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Åtal mot läraren ska vara väckt senast den 4 december.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se