Lidköping

Hantverkselever reser till Zambia

16 elever från De la Gardiegymnasiet i Lidköping håller just nu på att packa ner det sista inför sin resa till Zambia. Resan, som bland annat finansieras med pengar från SIDA, är ett utbytesprojekt med en skola i Lusaka.

Therese Olsson och Lina Larsson går i tvåan på Hantverksprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping.
De är två av eleverna som åker iväg på lördag till Zambia.

– Vi vill träffa mycket folk och få minnen för livet. Sen vill vi besöka SOS Barnbyar och träffa barn med hiv.

Det är 16 förväntansfulla elever som träffas i ett klassrum, efter sina ordinarie lektioner, för att stämma av det sista inför resan.

Eleverna kommer att renovera skolans aula
De tre veckorna i Zambia ingår i elevernas vanliga kurser. Mediaeleverna ska exempelvis fotografera och filma, och hantverkseleverna kommer att renovera utbytesskolans aula.

Tanken är sedan att 16 elever från Lusaka ska besöka Lidköping i vår.

Projektet stöds av SIDA och har flera syften. Det ska bland annat verka för en hållbar utveckling, öka förståelsen för andra kulturer, motverka rasism och främlingsfientlighet och utveckla de olika ländernas utbildningar.

Lär oss mer än att sitta hemma och läsa böcker
– Vi lär oss nog mer än om vi hade suttit hemma och läst böcker. Man lär sig mer om hur det har det och kan se skillnaderna, säger Therese Olsson.

Eftersom Zambia är ett fattigt land kommer Lidköpingseleverna att ta med sig mängder med kläder, sportgrejer och teknikprylar och ge som presenter.

– Vi har gått runt och bett företag att sponsra. Vi tar inte med pengar utan tar med oss presentera istället. Om man försöker ge pengar kan det hamna i fel händer. Det förekommer korruption där. Därför är det bättre med presentera, säger eleverna.

Stina Banck
stina.banck@sr.se