Djurplågeri på svenska grisgårdar

Det finns allvarligare brister i djuromsorgen om svenska grisar än vad som hittills varit känt.
Organisationen Djurrättsalliansen har besökt grisfarmar i bland annat Skaraborg och funnit smutsiga, apatiska djur med bölder. 

Djurrättsalliansen har besökt hundra svenska grisgårdar i landet. Tre av dem ligger i Varatrakten.

Medlemmar ur organisationen har gjort oanmälda besök och där dörrarna varit olåsta har man klivit in och dokumenterat grisarnas miljö genom bland annat foton.

Gårdarna i Vara besöktes i augusti i år och enligt Djurrättsalliansen fann man sjuka, apatiska grisar med liggsår och bölder. På en av gårdarna var 40 av 55 suggor fixerade.

Organisationen kommer att polisanmäla de besökta gårdarna för brott mot djurskyddslagen.

Peter Eriksson är ordförande för Skaraborgs grisföretagare. Han vill inte försvara de som vanvårdar djur, men han menar att djurrättsgruppens metod kan innebära att oskyldiga pekas ut:
– Vårt jobb är att dagligen göra rent och se till djuren. Om någon tar sig in i ett svinhus och fotograferar innan man hunnit påbörja sitt arbete, så kan det se smutsigt ut.

– Det händer ju att grisar dör. Kommer någon in i stallet innan bonden själv hunnit dit och göra i ordning, så ligger ju grisen kvar tills dess att skötaren anlänt, menar Peter Eriksson.