TRAV

Rättegång mot Svanstedt inleds

I dag inleds den uppmärksammade rättegången mot stjärnkusken Åke Svanstedt, som står åtalad för att ha beordrat flera anställda att använda elektriska grisfösare vid träning av travhästar.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i media. Något som inte minst kammaråklagare Anders Gustafsson märkt av.

– Det är många journalister som ringer och frågar och vill veta hur det känns inför huvudförhandlingen.

Hade du väntat dig den här uppmärksamheten?

– Nej, det kan jag ärligt säga att jag inte hade gjort. Om man ser till straffskalan ligger det på bötesnivå eller villkorlig dom, så det är ju inte några allvarliga påföljder som riskeras. Men det är ju förstås för att det är just de personerna som är inblandande, som det har fått sådan uppmärksamhet.

Elstötar i baken
Det var för ett halvår sedan, i slutet av maj, som åtalet mot Åke Svanstedt väcktes. Stjärnkusken anklagas för anstiftan till djurplågeri medan hans tidigare anställde, tränaren Carl Johan Jepson, och Svanstedts närmaste medarbetare, Glenn H Persson, står åtalade för djurplågeri respektive medhjälp till djurplågeri. Enligt polisens förundersökning ska Svanstedt ha beordrat tränarna att specialutrusta hästarna. Vittnen har berättat om hur kusken sedan under träningen har fört kraftigt oljud, samtidigt som hästen fått elstötar i baken. På så sätt ska hästarna ha lärt sig att accelerera och försöka fly när kusken skriker. Både försvaret och åklagaren Anders Gustafsson har kallat många vittnen inför rättegången i Lidköping. Totalt är det 28 personer som kallats.

– Det är alldeles ofantligt mycket egentligen. Det är väldigt ovanligt att man kallar så många, då handlar det oftast om betydligt mer allvarliga brott.

Varför kallar du så många vittnen?

– Det är flera olika hästar som varit utsatta och vittnena har sett olika delar det. Så för att få helhetsbilden var det nödvändigt att kalla alla.

Anders Gustafsson menar att böter och villkorlig dom är de mest troliga påföljderna i sådana här fall, och han känner sig säker på att bevisningen räcker:

– Det känns bra. Vi får se hur det går. Jag har trott på en fällande dom och det gör jag fortfarande.

Stina Banck
stina.banck@sr.se