Trav

Svanstedt förnekar allt

Uppdaterad 15:22
Det var ett stort mediauppbåd i tingsrätten i Lidköping i dag under rättegången mot travkusken Åke Svanstedt. Han förnekar anklagelserna att han ska ha beordrat anställda att använda grisfösare på travhästar.

Åke Svanstedt förnekar helt anklagelserna om att han ska ha beordrat anställda att använda elektriska grisfösare på travhästar och hävdar att de före detta anställda som påstår detta ljuger.

Motivet till det skulle, enligt Svanstedt, vara avundsjuka på hans framgång.

– Det är många av vittnena som har orsak att vara arga på mig, sen är det många som är avundsjuka också, sa han i förhöret.

Försvararen Leif Silbersky är övertygad om att Svanstedt är oskyldig.

– Det är fullkomligt orealistiskt att erfarna hästfolk skulle använda ett medel som inte ger någon effekt.

Hur ser du på bevisningen ?

– Vi har inte hört någon bevisning, det är en sak att tala vid polisförhör, men det är helt annorlunda att berätta under ed och korsförhöras. Det får vi höra imorgon.

Vad tror du anklagelserna grundar sig på ?

– Det är den svenska avundsjukan som kommer till uttryck inom travsporten. Åke Svanstedt har varit lyckosam under lång tid och då kommer misstänksamheten om otillåtna medel.

Men är det sannolikat att så många vittnar bara för att de är avundsjuka ?

– Har du den erfarenheten som jag har av människors beteende så kan man förvänta sig vad som helst när avundsjuka och annat kommer in i bilden.

Imorgon väntar ytterligare förhör med vittnen som säger sig ha sett grisfösare användas på Svanstedts gård.

– Han är pressad men har ett fantastiskt psyke och vet att han är oskyldig, därför kommer han att köra häst imorgon, säger Silbersky.

Stina Banck
stina.banck@sr.se