SKARABORG

Skyller kidnappning på tingsrätten

Trots att det fanns en risk för att mannen skulle föra sin son ut ur Sverige gav tingsrätten i Skövde honom umgängesrätt. Mamman menar att hon förlorade sin son på grund av Skövde tingrätts slarv.

Den sexårige sonen befinner sig nu med sin far i Iran och mamman Kim har inte sett sitt barn på många månader.

Pappan fick först besöksförbud enligt ett beslut i tingsrätten, men han fick förra året rätt att tillbringa tid med sonen, som han då rövade bort, beättar mamman.

– Han sa det många gånger och hotade med att han skulle åka till Iran. Om jag anmälde att han misshandlat mig, vilket är sanningen, hotade han mig och sa att han skulle ta sonen någonstans där jag aldrig skulle få se honom. Den enda platsen som han kan göra så, är i Iran. 

Flyttade till hemlig ort
Efter att ha blivit misshandlad upprepade gånger polisanmälde Kim förra året sin man. Hon fick ensam vårdnad om sonen och skyddad identitet, och flyttade med sin då femårige son till hemlig ort i Skaraborg.

Mannen sökte upp dem och gjorde ett första försök att röva bort pojken. Han hämtade pojken på hans nya förskola och förde in honom i en bil. Förskolepersonalen såg vad som höll på att hända och larmade polisen som kunde stoppa mannen.

Trots detta bestämde tingsrätten i Skövde senare samma år att mannen skulle ha rätt att umgås ensam med sin son, i upp till ett dygn åt gången. Redan vid första tillfället, i januari i år, förde mannen pojken till Iran.

Tingsrätten ansvarig
Kim har i dag svårt att förlåta tingsrätten i Skövde, som hon menar är ansvarig för att hon har förlorat sitt barn.

– Det var fruktansvärt, jag trodde inte att de skulle fatta det beslutet. Det var så tydligt att han försökte kidnappa sonen, han provade ju en gång. Jag räknar dagarna som har gått och på tio månader har jag inte sett honom. Det gör fruktansvärt ont. Jag samlar kraft för att hämta hem honom.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se