Trav

"Svanstedt använde grisfösare"

Uppdaterad 16:55
Åke Svanstedt har själv använt grisfösare. Det vittnade travsportens överveterinär om vid dagens förhandlingar i Lidköping.

Det var när Svenska Travsportens Centralförbund gjorde en oanmäld inspektion på Svanstedts anläggning i Bjertorp utanför Vara hösten 2004, som Svanstedt berättade att han hade använt grisfösare.

Inspektionen var en följd av flera anonyma tips om att grisfösare förekom på anläggningen. Några grisfösare hittades inte, men när inspektörerna pratade med Svanstedt berättade han att han hade provat det tidigare. Det sa överveterinären Peter Forsberg vid STC i sitt vittnesmål.

– Jag frågade om han aldrig hade använt grisfösare, och han sa att han använt det en gång i början av sin karriär, i Sundsvall, men att det verkade meningslöst och farligt och inte var något att hålla på med.

Åke Svanstedt har tidigare uppgivit att han aldrig har använt en grisfösare. Därmed kom Forsbergs vittnesmål som en överraskning.

Tidigare under dagen trädde i dag en före detta anställd fram, Erik Fredriksson, och han erkände att han använt grisfösare på order av Svanstedt. Något han inte berättat i polisförhören.

– Jag tryckte till hästen och den stack i väg, om det gjorde ont eller om den blev rädd det vet jag inte, säger han.

Tidigare har vittnen sagt att de sett ett föremål på ett kvastskaft som har körts i baken på hästar, att Erik Fredriksson säger att han har använt en grisfösare gör att saken kommer i ny dager. Det menar Lennart Persson som är Radio Skaraborgs sportkrönikör och som följer rättegången.

Ljög för polisen
I polisförhören har Erik Fredriksson sagt att han aldrig sett en grisfösare. Idag erkände han att han ljugit i polisförhöret.

Leif Silbersky, som är Åke Svanstedts advokat, kommenterade att han ljög i polisförhören.

– Jag ville inte säga det i polisförhören. Jag undanhöll sanningen för att de andra inte skulle råka mer illa ut än de redan hade gjort, säger Erik Fredriksson.

Under eftermiddagen har två kollegor till Åke Svanstedt vittnat till hans fördel.
Det är tränaren Stefan Melander samt en av Sveriges kanske mest framgångsrika travtränare genom tiderna, Stig H Johansson.

De ställer sig båda frågande till varför en sådan stor tränare som Svanstedt skulle använt sig av förbjudna träningsmetoder.

nyheterna.skaraborg@sr.se