SKARA

Berts livsverk på auktion

I helgen sålde Skaraprofilen Bert Karlsson ut stora delar av sitt livsverk vid en kombinerad loppis och auktion i Mariann-huset i Skara. Och trots att entréavgiften var 100 kronor kom många för att fynda när dörrarna slogs upp.

På tisdag tar Jula över Mariann-huset i Skara, och då måste lokalerna vara helt tomma. Därför sålde Bert Karlsson i helgen i stort sett alla prylar han samlat på sig under sina 40 år som företagare.

Två av dem som ville shoppa Bert-grejer var Lars och Helena Sjökvist.

– Vi var nyfikna, därför åkte vi hit. Och så gillar jag Bert Karlsson, han är bra! säger Helena som bland annat loppishandlade två t-shirtar och en av Berts böcker.

Udda föremål på borden
Förutom cd-skivor, böcker och affischer fanns även andra föremål på loppisborden, som till exempel kylskåp, en trädgårdstomte, en låda pärmar, några sängstommar som använts under Fame Factory-tiden och ett par vattenskidor.

– Jag har för mycket grejer helt enkelt, då måste man göra någonting, säger Bert Karlsson.

Varför skänker du inte bort sakerna?
– Det är ganska mycket värden här. Men vi kanske kommer skänka det som blir över.

Pengar in i företaget
Intäkterna från helgens försäljningar går rakt in i företaget. På frågan om han känner någon nostalgi när han ser hur prylarna säljs en efter en, svarar Bert Karlsson blankt nej.

Han har redan sparat undan tillräckligt med guldskivor, bilder och annat material för att i framtiden kunna skapa ett museum över sin verksamhet.

Auktionsbesökaren Gisela Östlund kände däremot lite vemod när hon gick runt i lokalen.

– Att det ska rivas alltihop, jag tycker det är fruktansvärt synd. Han har jobbat hela sitt liv och sen funkar det inte längre. Det är många års jobb, och nu är det slut.

Stina Banck
stina.banck@sr.se