Trav

Vittnen stöttar Svanstedt

Uppdaterad 15:07
Idag återupptogs rättegången mot travkusken Åke Svanstedt. Under förmiddagen vittnade tre personer från försvarssidan. Tre personer som jobbar och har jobbat hos Svanstedt.

De var helt överens om att de aldrig märkt eller sett nåt som liknar grisfösare på Bjertorp, som är Svanstedts hästgård.

– Jag har aldrig sett en grisfösare i stallet, jag är där hela tiden, säger ett vittne.

Hans advokat Leif Silbersky samlade de här personerna eftersom de spenderat mycket tid på Bjertorp och om någon skulle märkt någon otillåten träningsmetod så var det någon av dem, menade han.

Men under förhandlingarna i förra veckan kom kallade åklagare Anders Gustafsson fram en före detta anställd som berättade att han själv använt grisfösare på order av Svanstedt.

Mycket rykten
Före detta proffstränaren Bosse Näslund var ett av försvarets vittnen vid rättegången mot Åke Svanstedt och de andra travtränarna i Lidköping i dag.

– Jag har aldrig sett någon men däremot har det alltid gått ryktesspridning om det här med grisfösare. De mindre framgångsrika tränarna har ofta haft samma häst. Flyttas hästen och då blir framgångsrik så blir det rykten, säger han till försvarsadvokat Staffan Uvabeck som försvarar Glenn Persson.

Tror du att det skulle fungera att träna en travhäst med elstötar ?

– Nej det tror jag inte. Hästar som får en stöt av elstängsel den hästen är vettskrämd att gå in eller ut ur hagen i veckor efteråt.

"Hästarna minns det länge"
Veterinären Johan Beck-Friis vittnade i dag som expertvittne vid rättegången mot Åke Svanstedt i Lidköping.

– Generellt har hästarna ett lång minne när det gäller obehagliga upplevelser, även om smärtan försvinner snabbt efter en elstöt så sitter den kvar i hästens minne under en lång tid.

Beck-Friis som är specialist på djurskydd menar att det är svårt att fysiskt bevisa att de har fått elstötar.