Örnar hotas av svält

Organisationen Örn 72 har länge utfodrat örnar i västsverige, bland annat vid Hornborgasjön. Men nu är hälften av utfodringsplatserna hotade på grund av en akut brist på kött från slakterierna.
Vid Hornborgasjön finns just nu både kungsörn och havsörn. Anledningen är att örnarna lärt sig att där finns det mat, trots att det nu är så kallt. Men nu är utfodringen alltså hotad, Fyra av nio platser måste läggas ner om bristen på mat håller i sig. - Om det kalla vintervädret fortsätter så kommer ju en del av örnarna att dö, säger Claes-Göran Ahlgren, ordförande i Örn 72. Det är foderlagen som reglerar vilket slags kött som får ges till örnarna och det är veterinärerna vid slakterierna som avgör vilket kött som är lämpligt att utfodra örna med. Och enligt Claes-Göran Ahlgren så är det dels regelverket, och dels ett ojämnt intresse från slakterierna som leder till matbristen. -Vi skulle ju kunna få mycket mer kött om de bara ville. Men Leif Skarhed som är veterinär på Scans slakteri i Skara håller inte med: -Vi ska ju bedömma om det finns någon risk med att lämna ut köttet. Jag tror inte att vi kan ge mer kött än vi gör idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista