Resurserna för djurskyddet ska baseras på antal djur. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Skaraborg

Nya regler för djurskydd

Regeringen ska omfördela pengarna till djurskyddet. Länstyrelserna, som har hand om djurskyddet, ska få pengar utifrån hur mycket djur det finns i länet. Tidigare är det antalet invånare som styrt hur mycket pengar djurskyddet fått.

Sedan länsstyrelsen tog över ansvaret för djurskyddet från kommunerna för snart ett år sedan har antalet inspektioner halverats, då resurserna minskat, det berättade vi i våra nyheter igår.Hur mycket extra pengar det blir till Skaraborg efter omfördelningen vet Cecilia Widegren ännu inte.

– Skaraborg kommer att få en ökning av resurser, sen är det ju upp till länsstyrelsen att se till att använda pengarna för ökad tillsyn, säger Cecilia Widegren, moderat riksdagsledamot från Vara.

Socialdemokratiska riksdagsledarmoten Carina Ohlsson från Lidköping sitter i miljö och jordbruksutskottet, hon är trots beskedet om mer pengar oroad över djurskyddet efter att kommunerna förlorade ansvaret.

– Om man tittar på helheten, så är det färre djurskyddsinspektörer än vad det var innan, så det blir i alla fall antagligen sämre än det var innan. Det känns oroligt fortfarande, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista