I Skaraborg har insatser gjorts för säkrare bilkörning. Foto: Lisa Andersson

Polisen får övning i trafikvett

Polisbilar är ofta inblandade i olyckor och skadorna på fordonen kostar hundratals miljoner. I Skaraborg har åtgärder redan satts in för att förbättra polisernas trafikvett.

– Vi har satt in åtgärder. Tidigare var det så att utbildningen fokuserade mycket på snabbhet. Vi fokuserar betydligt mer på säkerhet, säger Bo-Lennart Johanson som är huvudinstruktör för polisens förarutbildning i Skaraborg.

Enligt en rapport av forskaren Jörgen Lundälv har skadade polisfordon kostat staten 300 miljoner under en 11-års period. Och han är orolig att det kommer bli fler krashade polisbilar om ingentig görs.

Redan nästa år så kommer det att genomföras en nationell trafikutbildning, en utbildning som i mångt och mycket liknar den som poliserna i Skaraborg redan genomgår, där man fokuserar mer på riskmedvetande och mental förberedelse än att köra fort.

Forskaren vill även att poliser ska göra ett årligt kompetenstest, vilket Bo-Lennart Johansson välkomnar.

– Han har helt rätt forskaren, det finns ju poliser som känner sig osäkra och vi har planer på en årlig så kallad avdamning av kusnkaperna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista