Mariestad

Vårdare fälls för död i häkte

Tre kriminalvårdare dömdes i dag för tjänstefel för att de inte försökte rädda en intagen 23-årig man från Göteborg som hängde sig på häktet i Mariestad förra året. De döms till 80 dagsböter vardera.

Det var en februarikväll i fjol som de tre kriminalvårdarna upptäckte den intagne 23-åringen, som då hängde i ett virat lakan på en av häktets toaletter.
Vid upptäckten låste personalen dörren om honom.

De ringde till polisen som kom och fotograferade det pågående självmordet.

Hängde i snaran 14 minuter
Mannen hängde i snaran i 14 minuter innan han togs ned av ambulanspersonalen.
Vårdarna fick igång mannens hjärta på platsen, men två dagar senare avled 23-åringen på sjukhus.

Till en början påstods att personalens utbildning och instruktioner i hur man hanterar sådana här situationer var för otydliga, och att det skulle ursäkta personalens agerande.

Förundersökningen om tjänstefel som startade lades ner, men efter nya avslöjanden i Sveriges Radio P1:s Kaliber, ett år senare, fick allt en ny vändning.
Det fanns regler på häktet som inte följts, och ambulanspersonal hindrades att ta ner mannen eftersom polis på plats ville fotografera honom.

– Det jag påstått i min gärningsmannabeskrivning när jag åtalade håller ju tingsrätten med om. Det når upp till en sån oaktsamhet att det är straffbart. Vårdarna borde ha agerat, säger åklagaren Bo Lindgren. De är ett komplicerat mål som inrymmer mycket tragik men det är bra att det prövats.

Vårdarna har förnekat brott
Kriminalvårdarna har hela tiden förnekat brott, men nu döms de alltså till dagsböter och i domen står att efter den här händelsen har utbildning i hjärt- och lungräddning genomförts.
Häktet har fått en hjärtstartare och nedskärningsutrustning.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista