De synskadades Riksförbund hade luciatåg i mörker. Foto: Jenny Josefsson/SR Skaraborg.
Skaraborg

Politiker struntade i synskadade

Inte en enda dök upp när Synskadades Riksförbund bjöd politiker och tjänstemän i Skaraborgs samtliga kommuner på ett annorlunda luciatåg i Skara.

Lucia utan tända ljus tågade med sina tärnor genom en mörklagd lokal och sjöng sånger om ledsagarlucior, tillgänglighet och önskan om att klara sig själv och leva sitt liv som man vill.

Den traditionella luciasången var utbytt mot en som handlade om att kommunen snålar på ledsagning och service för synskadade. Istället för Julevangeliet lästes ett evangelium i punktskrift om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Ingen kom
På bordet stod kaffe och bakelse uppdukat, men gästerna kom aldrig. Politiker och tjänstemän från Skaraborgs 15 kommuner hade fått inbjudan - men ingen kom.

En knapp handfull tackade artigt nej men de allra flesta svarade inte alls. Britt Artursson, ombudsman på SRF Skaraborg, var besviken.

– Vi trodde faktiskt att de skulle komma, men vi tolkar det som att våra frågor inte står så högt på dagordningen.

Jobba hårdare
Claes-Göran Johansson skakade snabbt av sig besvikelsen och menar att förbundets uppgift nu blir att jobba än hårdare för att få politikernas uppmärksamhet.

– Det här tänder oss ännu mer och vi ska jobba ännu hårdare. Nu ska de få veta att de lever.

Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Alternativ Luciasång:

Ledsagning - om det fanns
Sprang jag på ängar
Kommunen sa "Ingen chans"
Det kostar pengar
Drömmer om samma rätt
Se på mitt eget sätt
Ledsagar Lucia
Kan mig befria

Text: SRF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista