Gullspång

Fem får gå från flyktingboende

Personalen på Gullspångs boende för flyktingbarn är inte tillräckligt kompetent. Det har kommunen nu kommit fram till.

Radio Skaraborg har tidigare rapporterat om hur personal på boendet har attackerats av några av barnen.

För att bättre klara av utåtagerande barn tänker nu Gullspångs socialchef Eva Thimfors byta ut den halva av personalstyrkan som inte håller måttet.

– I personalen finns alltifrån en kock till distriktssköterska och biblioteksassistens och den här personalgruppen har varken kompetens eller resurser för att hantera, säger Eva Thimfors.

Vad behövs för kompetens?
– Personalen behöver en beteendevetenskaplig utbildning, för att kunna hantera barn som varit med om mer än vad andra är med om under ett helt liv. Dessutom behöver man ha erfarenhet av att ha jobbat med barn som hamnat i svårigheter.

Varför tänkte ni inte på det från början?
– Det är lätt att med facit i hand se vad man skulle ha gjort. Det här är ju en ny verksamhet för oss. Vi gjorde en del studiebesök på andra anläggningar, men de visade kanske aldrig på den här typen av problematik.

– Nu vill vi försäkra oss om att vi har den kompetens som krävs om det nu kommer fler barn som är utåtagerande, säger Eva Thimfors.

Elias Vänerlöv

elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista