Många träffar fortfarande olika läkare varje gång de besöker vårdcentralen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Västra Götaland

Färre hyrläkare i sjukvården

Västra Götalandsregionens kostnader för att anlita bemanningsföretag tycks vara på väg att hejdas efter en kraftig ökning under en följd av år.  Men också i år kostar det mer än en halv miljard kronor och det mesta går till så kallade hyrläkare.

För de första tio månaderna i år var konstnaderna för hyrläkare visserligen högre än tidigare år, men det tror sig regionen kunna hämta hem fram till årsskiftet.

Enligt den senaste prognosen hamnar kostnaden i år på 534 miljoner kronor vilket är fem miljoner lägre än förra året. Men fortfarande står kostnaden för Hyrläkare  för mer än 90 procent av budgeten vilket är ett stort problem enligt socialdemokraten Karin Engdahl, ordförande i personalutskottet.

– Jag tycker att det är ett stort problem att patienter på många vårdcentraler inte kommer till samma läkare och därmed får en kontinuitet i vården som jag tycker man ska ha, Socialdemokraten Karin Engdahl är ordförande i personalutskottet.

Utvecklingen hejdad
Den politiska ambitionen att bli oberoende av bemanningsföretagen har alltså inte uppfyllts. Inom sjukvården har kostnaden fyrdubblats på fem år. Nu har utvecklingen möjligen hejdats.

Trots att regionen ökat antalet läkare med cirka 100 per år, räcker det inte. Karin Engdahl tror inte att det bara handlar om läkarbrist.

– Jag tror det finns möjlighet att utveckla hur vi jobbar med att människor ska få vård i tid, exempelvis bättre tidbokningssytem så människor slipper stå i kö.

Bosse Adriansson, SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista