Skaraborg

Fler får piller mot psykiska besvär

Alltfler Skaraborgare äter antidepressiva läkemedel. Apotekens försäljning av till exempel Cipramil ökar varje år. Enligt Primärvårdens chefläkare Ulf Svensson beror det på att vården numera tar depressioner på större allvar.

Numera söker man oftare hjälp för psykiska besvär. Om det beror på att fler vet att hjälp finns att få, eller om fler faktiskt behöver hjälp ska vara osagt.

 – Vi tror att depressioner och ångesttillstånd varit undermedicinerade tidigare för vi har inga belägg för att Skaraborgarna mår sämre i dag än tidigare, säger primärvårdens chefläkare Ulf svensson.

Mer och mer stämningshöjande säljs i alla fall på apoteken i Skaraborg. 25000 doser om dagen, närmare bestämt.

Läkemedelen lindrar symptomen
Två av de vanligare preparaten är Zoloft och Cipramil. De här läkemedlen lindrar psykiska svackor hos patienten så denne får ett jämnare tillstånd. Men höjningen av psykiska dalar kan ibland ske på bekostnad av patientens glädjetoppar som då sänks.

– Sammantaget är de här preparaten ändå effektiva, säger primärvårdens chefläkare Ulf Svensson. Men han kan peka på fler bieffekter. Man kan känna sig lite trött till en början och kanske med illamående och huvudvärk, men det är mycket få biverkningar med de här nya medicinerna, säger Ulf Svensson.

Varför får patienterna inte samtalsterapi istället?
– Det får de, och dessutom pågår en utbildning som ska göra att fler kan få kognitiv beteendeterapi i framtiden.

Men kan ni erbjuda alla samtal?
– I dag kan vi inte riktigt det, men vi kommer att kunna göra det under de närmaste åren, säger Ulf Svensson.

Elias Vänerlöv

elias.vanerlov@sr.se