De äldre luncher i Falköping håller inte måttet. Foto: Magnus Eriksson/Scanpix.
Falköping

Äldre serveras kall mat

Falköpings kommun  bryter mot reglerna för varmhållning av den mat som serveras de äldre via hemtjänsten. Nu hotar miljönämnden med vite på 20 000 kronor varje gång man bryter mot livsmedelslagen.

När maten lagats i kommunens kök ska den varmhållas och får inte gå under 60 grader. Detta har man svårt med i Falköpings kommun.

En inspektion i höstas visade att på flera håll klarade man inte av att hålla värmen fram till dess att de äldre fick sin matportion via hemtjänsten.

--Det kan ju hända att folk matförgiftas, även om det ännu inte hänt här, säger Monika Oskarsson, som är centerpartist och ordförande i miljönämnden.

Risk för matförgiftning
Även om maten är tillräckligt varm när den lämnar köken, så är varmhållningen alltså otillräcklig. Men trots att det ju ökar risken för matförgiftning, så har man utan undantag serverat maten i alla fall. Även det är ett brott mot de egna reglerna, och nu ökar miljönämnden pressen på Falköping att få ordning på rutinerna.

– Det är viktigt att konsumenten får en mat som kan vara säker och trygg med, säger Monika Oskarsson.

Nu hotas kommunen dels med ett engångsvite på 85 000 kronor för tidigare brister, men också av ett vite på 20 000 kronor varje gång någon köksenhet inte klarar att följa lagen.

– Vi tycker att då kan varje kök klara sin egen situation. Det blir en morot att klara sin egen verksamhet. Man måste också bli bättre på egenkontroll.

Tomas Ek

tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista