Snart blir det tillåtet att ge tävlingshästan smärtstillande. Foto: Erik Abel/Scanpix
Ridsport

Dopade hästar får tävla

Snart kan det vara tillåtet inom ridsporten att tävla med hästar som fått smärtstillande medel. Inom svensk ridsport är upprördheten stor över det internationella förbundets beslut att ändra reglerna.

Margareta Wetterberg från Skövde är domare på internationell nivå. Hon är mycket kritisk.

– I Sverige började vi driva detta redan vid ryttar-VM 1990 och förbundet höll med oss om att man inte ska tävla dopad, för det är vad de är.

Sedan länge har fenylbutazon varit liktydigt med dopning. Men internationella förbundet har nu beslutat ändra reglerna och tillåta viss mängd fenylbutazon.

Det här har skapat stor turbulens på förbundsnivå och nu försöker svenska och europeiska förbund att förmå det internationella förbundet att tänka om. Till viss del har man från internationella förbundet tagit fasta på kritiken. Det senaste budet är att tillåtandet av fenylbutazon införs från 1 april.

– Hästen kan ta stor skada av att tävla på smärtstillande när den egentligen är skadad. De felbelastar och överbelastar eftersom de inte känner att de har ont, säger Margareta Wetterberg.

På svensk nivå får ändringen ingen praktisk betydelse, för här gäller svensk lag och svenska regler.

Margareta Wetterberg säger att det finns en stor uppslutning i svensk ridsport att säga nej till dopning.

– Vi betraktar djuren som våra vänner och vi vill inte att de ska utföra saker om de har ont.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista