Eleverna August Segerfeldt, Elin Ekström och Christoffer Olausson kommer inte att välja Saabjobb i Trollhättan, även om fabriken överlever krisen. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
GRÄSTORP/TROLLHÄTTAN

Saabs öde påverkar ungdomarna

Vad som sker med Saab och Saabs fabrik i Trollhättan i förhandlingarna med den kinesiska biltillverkaren BAIC är något som en och annan Skaraborgare funderar över. I Grästorp, där ungdomsarbetslösheten ökar, undrar de unga hur det går om Saab skulle försvinna från grannkommunen.

Det är fortfarande oklart vad förhandlingarna mellan kinesiska BAIC och Saab kommer att utmynna i. Sant är att Saab Automobile före årsskiftet måste ha hittat en ny ägare i stället för amerikanska GM.

Saabs sists berör Grästorp
Tankarna på en framtid med eller utan Saab i grannkommunen är något som påverkar unga i Grästorp. Arbetslösheten bland unga ökar i kommunen. 6,5 procent av ungdomar mellan 18 och 24 år var arbetslösa under november i år. 11,9 procent deltog i program med aktivitetsstöd.

I dag pendlar ungefär hundra personer till jobb på Saab i Trollhättan. Elin Ekström i klass 9C på Centralskolan i Grästorp känner flera som jobbar där.

– Min familj jobbar på Saab så jag tycker inte att det ser så bra ut. Det är många härifrån som jobbar på Saab och det kan bli många som blir arbetslösa och ska ut och söka jobb.

Eleven August Segerfeldt i klass 9C tror inte att ungdomarna kommer att flytta från Grästorp, om Saab läggs ner.

– Nej, det tror jag inte. Inte än iallafall, det tar nog ett tag.

Väljer teoretisk utbildning
Håkan Sparlund som är studie- och yrkesvägledare i Grästorp tror att Saabkrisen kan ha en positiv effekt när det gäller elevernas val av utbildning och yrke i framtiden. Tidigare har de valt yrkesförberedande program, men det har ändrat sig.

– I år och i fjol märkte vi att den trenden bröts och natur- och samhälls- och teknik-programmen har blivit vanligare alternativ för Grästorpare. Det tycker vi är positivt!

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista