Stabilt tillstånd för 29-åring

Uppdaterad 15:37
Tillståndet är stabilt för den 29-årige man från Tidaholm som blev svårt sjuk sedan han vaccinerats mot svininfluensa.

29-årige Erik Johansson från Tidaholm var fullt frisk när han tog en vaccinspruta mot svininfluensan, men bara några dagar senare blev han totalförlamad och vårdas nu i respirator på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Där behandlas han på intensivvårdsavdelningen och hans mamma Els-Marie Johansson vakar vid hans sida.

– Det är fruktansvärt med all ovisshet och det är jobbigt med andningen, jag måste se positivt på att detta måste bli bra.

Började med ont i armen
Det var för snart två veckor sedan som Erik Johansson från Tidaholm blev vaccinerad mot svininfluensan.

Han fick först bara lite ont i armen men sen blev konsekvenserna långt mer allvarligare. Han fick ont i ryggen, stickningar i benen och fingrar och problem med att prata.

Fyra dagar efter han tagit sprutan var han i stort sett totalförlamad.
29-åringen kördes då först till Kärnsjukhuset i Skövde men skickades omgående vidare till Sahlgrenska sjukhuset för specialistvård.

Mimar fram ord
Som läget är nu ligger han nedsövd och är totalförlamad, och har tidigare bara kunnat göra sig förstådd genom att mima fram ord.

– När vi säger hej Erik så öppnar han ögonen och tittar, sen somnar han igen. Tidigare i veckan var han mer vaken men nu hålls han sövd för att slippa ångest över att han inte kan andas.

Erik Johansson lider av en neurologisk sjukdom som slagit ut nervsystemet och som kopplas samman med att han fått vaccin mot svininfluensan.

Sjukhuset har ännu inte bekräftat det men Els-Marie Johansson är säker på att det är svininfluensavaccinet som gjort hennes son förlamad.

– Det är klart, den här syndromen kan utlösas av vaccin. Och det förstår jag ju på vissa läkare också att det är, utan tvekan.

Jens Prytz
jens.pytz@sr.se