Petra André Eklund på Hälsocentralen. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
HJO

Lång väntan på patientjournaler

Uppdaterad 15:35
Den offentliga vården samarbetar inte alls i kommunen och bristen på samarbete riskerar patientsäkerheten. Det hävdar Hälsocentralen i Hjo.

I två månader har Hälsocentralen väntat på att få patienters journaler, berättar verksamhetschefen Petra André Eklund.

– Vårdcentralen i Hjo har fortfarande inte skickat journalkopior till oss trots att patienterna har bett om det skriftligen.

Fungerar bra på andra håll
Hon hävdar att journaler från vårdcentraler i andra kommuner i stort sett har skickats över med vändande post. Väntetiden har inte varit mer än ett par dagar. Men läget är ett annat med vårdcentralen i den egna kommunen, säger hon.

Birgitta Hagmyr, distriktsköterska på Hälsocentralens barnavårdscentral, håller med om att samarbetet mellan vårdcentralerna efter Vårdvalet fungerar dåligt i Hjo när det gäller överförandet av patienters journaler.

– Det har varit väldigt vanligt sedan jag började här. Vi har bett patienten att skicka efter sin journal men det har inte kommit någon. Det blir mycket mer jobb när vi inte har journalen, vi kan heller inte titta tillbaka på vad som hänt, speciellt inte barnavårdsjournalerna med vaccinationer och annat som är viktigt för de små barnen.

Patient-osäkert utan journaler
Enligt Petra André Eklund och Birgitta Hagmyr är det inte säkert att patientsäkerheten kan garanteras när samarbetet fungerar så dåligt.

– Det är väl det som man blir lite tveksam till, hur det blir med den när vi inte fått alla journaler.

Erkänner att problemen finns
På den offentliga vårdcentralen finns problem, det erkänner Anna Nordenfeldt som är verksamhetschef där.

– Vi är medvetna om att det är problem, det tar lång tid att ta fram journaler på fler hundra sidor. Men om det är bråttom så är det bara för sekreterarna på hälsocentralen att ringa så skickar vi över journalerna.

Men det fungerar inte enligt hälsocentralen, patienter har ju väntat 2,5 månad.
Vi har inte haft råd att anställa någon extra personal till detta så jobbet får stickas emellan annat. Vi har haft en mycket hög belasting under hösten på grund av vaccinationerna.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista