1 av 2
Kenth Andersson blev 43 år. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
2 av 2
Heidi Andersson och Tommy Rosén. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
GÖTENE

Kenth dog när samhället svek

Uppdaterad 15:13
43-årige Kenth Andersson från Götene söp och knarkade ihjäl sig. Han fick ingen hjälp från samhället att bryta sitt missbruk och dog av en överdos för en månad sedan. Nu vill hans anhöriga att Götene kommun öppnar ögonen.

Heidi Andersson och Tommy Rosén är syskon till Kenth Andersson och växte upp tillsammans i ett bostadsområde i Götene.

När brodern dog för en kort tid sedan efter år av missbruk, konstaterar de att samhället svikit dem.

– Hade det varit deras anhörig - både socialen, vårdcentralen och sjukhus - så hade det aldrig hänt. Jag lovar, det hade aldrig hänt, säger Heidi Andersson.

Skrevs ut efter självmordsförsök
Brodern Kenth hade under en längre period haft problem med alkohol och narkotika. Syskonen berättar att han skar sig i benen i ett försök att ta sitt liv, men han skrevs ut redan samma dag. Genast kunde Kenth hämta ut narkotikaklassade tabletter på Apoteket.

Systern Heidi ringde till socialen, som hon gjort under flera års tid när brodern varit illa ute, och bad att brodern skulle tvångsomhändertas.

– Jag har försökt att få dem att reagera, jag försökte få hjälp, många många gånger...

Morgonen därpå hittades Kenth Andersson död.

I porten bredvid Kenths bostad finns socialens stödteams lokaler. Själv ligger han i en grav på kyrkogården ett stenkast bort.

Ilska blandas med stor sorg
För hans syskon blandas nu vrede och sorg. De tycker att samhället svek brodern när han behövde hjälp och stöd som mest.

– Man har en oerhörd ilska inom sig, man känner att det är så jäkla orättvist allting, att det behövde ske. Det har jag inom mig hela tiden, och samtidigt är det otroligt sorgligt, otroligt tragiskt.

Brodern Tommy Rosén menar att Götene kommun gör skillnad på folk och folk.

– För mig är det så uppenbart att allt handlar om pengar. De svaga har ingen plats i samhället över huvud taget. Så illa är det.

Inte kommunens ansvar
Götene kommun frånsäger sig allt ansvar för missbrukaren Kenth Anderssons död.

– Det har inte berott på ekonomiska avvägningar i så fall handlar det om bedömningar om hur dåligt en personen mår, säger Marianne Olsson som är socialchef i Götene.

Trots självmordsförsök och kraftigt missbruk, så fanns det inte tillräckliga tecken på att han mådde så dåligt att han skulle tvångsomhändertas, menar Marianne Olsson.

Hittills i år har inga beslut om att omhänderta missbrukare genomförts i Götene, och notan i den kolumnen, utgifter för LVM eller lagen om vård av missbrukare, är noll.

Och Marianne Olsson kan förstå att det ligger nära till hands att tro att det i grund och botten handlar om pengar.

– Jag kan förstå att man tänker så, men det är inte fallet. Vi har aldrig nekat någon vård av ekonomiska skäl. Snarare har vi överskridit vår tilldelade budget. 

Finns det så lite missbruk att det inte behövs några tvångsomhändertaganden i kommunen ?

– Nej, det behövs ibland och då gör vi det.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista