Ulla Y Gustavsson som är fastighetsnämndens ordförande samt Lars-Christer Jonson, ordförande i SKaS tog det första spadtaget. Foto: Linnéa Frimodig.
Falköping

Spadtag för rättspsyk

Idag togs det första spadtaget till den nya rättspykiatriska avdelningen i Falköping som kommer bli en av de säkraste i regionen.

Falköping är en av tre orter i regionen där man nu satsar på att bygga nya, säkrare psykiatriavdelningar. Även Vänersborg och Göteborg utökar sina vårdplatser.

– Vi bygger nu en klass 2-avdelning. Det innebär att väggar och så vidare ska kunna stå emot rymningsförsök, säger Sten Magnusson som är projektledare och biträdande verksamhetschef för den slutna psykiatriska vården i Falköping.

Bygget i Falköping har blivit uppskjutet flera gånger, men ska nu alltså stå färdigt 2011 och kosta nästan 130 miljoner. Då får man totalt 24 vårdplatser mot dagens 16.

För att kunna ge den vård som krävs bör personalstyrkan fördubblas till 70 stycken, vilket går tvärtemot de nedragningar som just nu sker inom psykiatrin i Falköping.

Men Sten Magnusson menar att det inte finns några alternativ, om psykvården ska vara lika i regionen.

– Vi ska erbjuda patienterna lika vård oavsett var man finns i regionen.

Att det satsas på rättspsykiatrin är en vinst för Falköping då Skaraborgs sjukhus samtidigt vill flytta operationsverksamheten därifrån, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Eriksson.

– Vi har försökt att få hit annan verksamhet istället för den som försvinner, säger Ulf Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista