SKARA

Låsta förhandlingar på Scan

Scan i Skara kommer inte överens med facket om den planerade neddragningen. Nu tar Scans och Livsmedelsarbetareförbundets båda huvudkontor i Stockholm över MBL-förhandlingen.

Nästan varannan anställd i Skara har blivit varslad och i mars blir de av med jobbet om inte facket och arbetsgivaren kommer överens om nåt annat. Fackets representant i Skara, Mikael Ringkvist beskriver förhandlingsläget som låst.

– Det är rätt spänt nu i och med att vi inte kom överrens vilket är synd, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Ställningen som Sveriges största slakteri blir ett minne blott när Scan minskar sin Skara-verksamhet från 800 till 500 anställda. Hela nötslakten ska flyttas till Linköping och halva grisslakten till Kristianstad. Samtidigt arbetar Scan aktivt med att hitta nya företag som kan tänkas vilja ta över lokalerna som blir lediga i Skara.

En idé är att Skara kan bli ett distributionscentrum för lokalproducerade livsmedel, och där skulle en del av dom Scan-uppsagda kunna få nya jobb. Den här idén uppskattar Mikael Ringkvist på Livsmedelsarbetareförbundet och även förhandlingen med Scan är låst just nu så tror han ändå att parterna kommer kunna enas.

– Ja, det tror jag. Det finns stora möjligheter. Vi får bara jobba vidare på detta.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se