Foto: Scanpix
TIBRO

Bedrägeriutredningar tar tid

Polisutredningen av den misstänkta förskingringen av Vänsterpartiets kassa i Tibro kan ta tid. Enligt utredningsbefälet Tony Johansson är dessa ärenden inte högprioriterade.

– Bedrägeri i den formen är väl inte det första vi tar tag i.

Vänsterpartiet i Tibro får alltså räkna med att det kommer dröja innan man får veta om den förre ordföranden ska åtalas eller inte.

En liknande utredning är den om brukshundsklubben i Skara, där förre kassören misstänks för förskingring. Den utredningen har pågått i snart ett år och det är inte ovanligt att bedrägerier tar ännu längre tid än så att reda ut.

Men just i det här fallet med vänsterpartiet i Tibro så tror Tony Johansson att det kan gå lite snabbare än vanligt.

– Eftersom det inte gått rätt till väga bör vi ju titta på det.

Bedrägerier hamnar generellt långt ned på polisens prioriteringslista. Det beror på flera saker. Men en viktig orsak är att tiden inte har samma avgörande betydelse här som när man utreder till exempel ett våldsbrott.

Bedrägeriutredningar bygger i hög grad på kassaberättelser och annat skriftligt material, och de muntliga vittnesmålen spelar generellt en mindre roll.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista