Årskrönika 2009

Takras, pizzafår och glasbitar

Det regnade kraftigt i Skara den 1 juli, så kraftigt att taket rämnade på Julahuset. Skyfallet som föll över Skara ledde till att över 40 fastigheter drabbades av översvämningar.

 

En pizzeria i Tidaholm fick oväntat besök i oktober. Fyra får upptäcktes i pizzerians källare. Ägaren bedyrade att de bara skulle vara där en kort stund, men miljöinspektören tyckte att det var en mycket dålig idé.

Glasbitar i maten var ett stort samtalsämne i våras. Glasbitarna dök upp framför allt i kyckling, men i somras stod det klart att närmare hälften av glasbitana i själva verket var plast, och så småningom kom all fryst kyckling tillbaka i affärerna.

 

Under året har hälsoskostföretaget Hela Pharma i Falköping varit i blåsväder. Ämnet nimesulid som skadar levern upptäcktes i deras storsäljande kosttillskott Fortodol. Tillverkningen av Fortodol flyttades hem till Sverige, och polisutredningar pågår i såväl Sverige som USA.

Tranan på Skara sommarland vållade först rabalder när säkerhetsbältena inte fungerade vid premiären, men fick sedan upprättelse i och med priset som bästa nyhet vid en mässa i Las Vegas.

Sommarlands vd Magnus Wetterö hann också föreslå att en handgranat vore det bästa för Köpstaden, innan han sparkades från sin chefspost i höstas.

Jobben som försvann

13 dagar in på 2009 kom årets första varsel på Volvo Powertrain i Skövde. 400 jobb skulle bort. I april lades ännu ett varsel, som berörde 380 arbetstillfällen. Det senaste varslet drogs senare tillbaka, när facket och företaget kom överens om lönesänkningar Men runt 1 000 jobb har ändå försvunnit på Volvo Powertrain sedan lågkonjunkturen inleddes.

Electrolux i Mariestad har två varsel på totalt drygt 200 personer lagts under året. Många fruktade att detta var början till slutet för Electrolux. I Lidköping försattes Mastec LPI i konkurs under året, och de sista anställda på IAC i Tidaholm lämnade sina jobb.

I lågkonjunkturens spår levde vi billigare under 2009. Vi stannade hemma och såg om vårt hus under semestern, och byggvaruhusen sålde bra. Bilverkstäderna blomstrade när vi lagade våra gamla bilar i stället för att köpa nya.

Förluster i Skara och satsning i Vara

I april brann det på Fornbyn i Skara. Den unika Rackebyladan brann ner till grunden, och Hornborgastugan fick svåra skador.

I september kom ännu ett slag mot Skara. 300 jobb försvinner från Scan när nötslakten läggs ner liksom hälften av grisslakten.

I Vara sade politikerna ja till att satsa på Vara horse arena, och i Götene blev det slutligen ja till fortsatt satsning på det skuldtyngda Medeltidens värld, trots att debattörer hävdade att ”vi inte har råd med den där Arn”.

Svanstedt dömdes

Två uppmärksammade rättegångar hölls under hösten. I Lidköping ställdes travtränaren Åke Svanstedt till svars för att ha använt grisfösare. Svanstedt nekade först ihärdigt, men drog sig sedan till minnes att han hade använt grisfösare – fast bara en gång för länge sedan.

Han dömdes till dagsböter, liksom även Carl Johan Jepson och Glenn H Persson.

De tre kriminalvårdare som åtalats efter att en man hängt sig i häktet i Mariestad dömdes också till dagsböter för tjänstefel.

Kunglig glans och historiska fynd

Skaraborgarna gladde sig åt kronprinsessans förlovning med Daniel Westling, och fick sedan höra att Daniel Westling var släkt med Birger Jarl. Sant var dock att kronprinsessan förärade  Töreboda med ett besök under året.

I Kungslena kyrka letades böcker, och i Vänern hittades skeppsvrak.

I Forsvik sjösattes hjulångaren Eric Nordevall på nationaldagen.

Influensa och vårdkaos

Kommunerna rustade sig för svininfluensan – men den stora vågen kom aldrig. Däremot blev Erik Johansson från Tidaholm svårt sjuk, fast inte av svininfluensan utan av vaccinet.

Under våren uppmanade SOS Alarm människor att själva köra skadade människor till sjukhuset i stället för att skicka en ambulans.

På Skaraborgs sjukhus har personalen varit pressad av sparbeting, och för patienterna har det också varit kärvt. Kön till operation för överviktiga var ett år lång, och sjukhuset talade tyst om vårdgarantin som ger patienterna rätt att få hjälp på andra sjukhus.

Inom primärvården ritades kartan om ordentligt under hösten. Alla skulle välja vårdcentral, offentlig eller privat. Skaraborg fick elva privata vårdcentraler.

Provborrningar och invigningar

I februari blev det klartecken för provborrningar efter uran i Skaraborg. Företaget Continental Precious Mining, CPM, räknade med att kommunerna så småningom också skulle säga ja till brytning.

I Hjo stängde hotell Bellevue, men i Karlsborg utlovades en ombyggd simhall.

Lite mera pengar lade Skövde på sitt nya äventyrsbad, och i slutet av året invigdes också Lidköpings nya arena.

Grästorp gladde sig åt titeln Årets företagarkommun i Västra Götaland.

Årets val

Det var två val under 2009 - det ena mer bortglömt än det andra.

Minnet från det första valet är att Kent Johansson från Skara inte kom in i EU-parlamentet, och från kyrkovalet minns vi 93-åriga Anna-Lisa Haggård från Älgarås som kom in i kyrkopolitiken.