Martin Linnarsson ser ljust på framtiden. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
FLOBY

Vevstakar håller fabriken igång

Tack vare en stororder från Ford har ingen fast anställd personal på Volvo Personvagnars fabrik i Floby behövt sägas upp. Ordern på vevstakar gör att produktionen nu går dygnet runt.

130 anställda från bemanningsföretag och visstidsanställda har försvunnit i all tysthet från Volvo Personvagnars fabrik i Floby under krisen.

Men tack vare en stor order på vevstakar från ägaren Ford tillsammans med ett krisavtal har ingen fast anställd personal sagts upp.

Viktig order för fabriken
Storordern har gjort att Volvo investerat 250 miljoner kronor i fabriken i Floby.

Björn Lugn, ordförande för fackförbundet IF Metall på Volvo i Floby, säger att ordern varit avgörande.

– Den har betytt oerhört mycket. Vi fick den redan 2004 och då började det investeras, så det är klart att det har varit bra.

Krisavtalet med betald ledighet har också gjort att ingen övertalig fast personal har behövt sägas upp. Fabriken har nu uppemot 450 anställda, varav 400 metallarbetare.

– Det har varit bra för den här fabriken och det har inneburit att vi inte fick några varsel.

Produktionen går dygnet runt
När tillverkningen av nav till Volvos lastbilar sjönk kraftigt under krisen fick personalen istället gå över och börja tillverka vevstakar.  Den produktionen pågår dygnet runt, alla dagar i veckan.

Maskinoperatören Martin Linnarsson tror att produktionen av nav och bromsskivor till Volvos lastbilar snart kommer att öka igen. Och han tror på fler jobb.

– När väl alla behöver byta lastbil tror jag att vi går upp till fyr-skift igen åtminstone. Jag tror att botten är nådd och vi är på väg sakta men säkert uppåt.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista