Många kan vara drabbade av stafylokocker utan att veta om det, konstaterar Gunnar Jacobsson . Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg

Fler drabbas av stafylokocker

3000 svenskar drabbas årligen av allvarliga infektioner, orsakade av gula stafylokocker. Det är betydligt fler än vad man tidigare trott, säger Gunnar Jacobsson som är infektionsläkare på Kärnsjukhuset i Skövde. På fredagen försvarar han sin avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

 Alla människor kan ha stafylokocker på huden utan att lida av det. Det är när stafylokockerna kommer in i kroppen via till exempel blodförgiftning som det kan bli mycket allvarligt. Då krävs snabb behandling med antibiotika.

Infekterade utan feber
Gunnar Jacobssons forskning visar att så många som 25 procent av de äldre som insjuknat till följd av gula stafylokocker inte uppvisar några febersymptom.

Han menar att det därför är viktigt att sjukvårdspersonalen är uppmärksam på äldre personer som är sjuka men feberfria, så att infektionen kan upptäckas i tid. Då gäller det sätta in behandling.

– Knappt 20 procent dör inom en månad efter att de fått infektionen.

Dialyspatienter i riskzon
Det är i regel gamla människor eller personer som lider av kroniska sjukdomar som drabbas av infektioner orsakade av stafylokocker. Det är personer som är särskilt infektionskänsliga. Kroniska dialyspatienter är ett exempel på en sådan grupp.

– De som går i bloddialys har nästan 300 gånger ökad risk jämfört med normalbefolkningen att insjukna i allvarlig stafylokockinfektion.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Gula stafylokocker

Gula stafylokocker är bakterier som orsakar allvarliga och svårbehandlade infektioner och matförgiftning.

De hör till de vanligaste bakterierna i vår omgivning.

De flesta barn och vuxna är någon gång bärare av bakterierna, i näsan och andra slemhinnor och på huden, utan att bli sjuka.

Den medicinska benämningen är Staphylococcus aureus, som förkortas SA.

De kan skapa varbölder och orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och svårbehandlade infektioner i skelett och leder. Infektioner i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och ofta dödliga.

Källa: Vardguiden.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista