Går ej att bevisa våldtäkt

En 60-årig man från Mariestad frias från åtalet om våldtäkt och att ha hotat sin hustru. Det går inte att bevisa att kvinnan utsattes för fysiskt våld, skriver tingsrätten i domen.

Mannens hustru kommer från ett annat land, och gifte sig med den nästan 30 år äldre mannen 2006. Problemen började när kvinnan blev gravid och mannen enligt kvinnan tvingade henne till abort.

Enligt kvinnan våldförde mannen sig på henne strax efter aborten, trots att hon fortfarande hade blödningar. Kvinnan berättade för tingsrätten om mannens våld mot henne, både då och andra gånger.

När hon inte ville gå honom till mötes tog han fram skilsmässopapper och sa att hon och hennes barn skulle få åka tillbaka till sitt hemland.

Även flera vittnen stöttade kvinnans berättelse. Mannen däremot gav en helt annan version och menade att kvinnan bara ville pressa honom på skadestånd.

Tingsrätten skriver i sin dom att kvinnans berättelse är detaljerad och trovärdig. Men det går inte att slå fast att kvinnan verkligen utsatts för fysiskt våld. Hon kan också bara ha underkastat sig mannens vilja.

Mannen frias också från åtalet om att ha utnyttjat en person i beroendeställning. Den typen av brott kan gälla en kriminalvårdare som utnyttjar en intagen, eller sjukhuspersonal som kränker en patient, men inte i det här fallet mellan man och hustru, enligt Skaraborg tingsrätt.

nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista