SKARABORG

Nya lönekrav från Kommunal

Fackförbundet Kommunal kräver cirka 2,5 procent i löneökningar för sina medlemmar, och facket har tagit hänsyn till kommunernas besvärliga ekonomi.

Conny Wilsson är avtalsansrig ombudsman i Skaraborg. Han tror inte att medlemmarna anser att facket agerar för försiktigt när det gäller nivån på lönekrav.

– Nej, för vi har ett stort antal medlemmar bakom oss i den här kraven, säger han.

Facket tycker att man visat återhållsamhet i den kommande avtalsrörelsen, med hänsyn taget till den kämpiga ekonomi som kommunerna har just nu..

Utöver ett tillskott på cirka 2,5 procent kräver Kommunal att heltid ska vara norm. Precis som flera andra fack vill Kommunal minska arbetsgivarnas möjligheter att plocka in bemanningsföretag.

Kommunal måste ju göra en avvägning mellan å ena sidan medlemmarnas intressen och å andra sidan arbetsgivarens möjligheter. Men det här är ett krav som är realistiskt, menar Conny Wilsson.

– Vi tror inte det är för högt tilltaget.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista