NEDLÄGGNINGEN AV SAAB

Saabs underleverantör börjar varsla

Ett dygn efter beskedet från GM i Detroit om att lägga ned Saab Automobile i Trollhättan med 3 500 anställda, så meddelar en av de stora underleverantörerna till fordonsindustrin, IAC, om kraftiga neddragningar där personal kommer att sägas upp.

Enligt IAC:s chef i Sverige, Marcus Nyman, berör det företagets alla fyra fabriker i Sverige.

– Nästa vecka kommer vi att få lämna ytterligare besked om varsel för att anpassa oss mot en eventuell situation där Saab avvecklas. Tyvärr kan jag inte gå in exakt på i vilken omfattning det här kommer att ske. Men det kommer att bli ett betydande varsel som tyvärr påverkar alla enheter inom IAC i Sverige.

IAC levererar flera olika delar till den svenska fordonsindustrin med Saab och Volvo. När nu Saab kommer att försvinna så påverkar det också flera underleverantörer, däribland IAC.

– Det verkar tyvärr som att Saab inte har någon positiv framtid och det drabbar ju oss väldigt negativt, säger Marcus Nyman.

IAC Sverige har fabriker i Skara, Göteborg och Färgelanda. Sedan tidigare är det klart att fabriken i Tidaholm ska försvinna. Totalt jobbar 1 000 personer vid de här anläggningarna.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista