Foto: Försvarsmakten/SCANPIX
KARLSBORG

Soldater kom hem från Afghanistan

Efter två och en halv månads uppdrag i Afghanistan så välkomnades igår en grupp med K3-soldater hem av sina familjer. Det var många känslor i luften för det har varit en orolig tid för de de anhöriga.

Soldaterna från K3 har varit en del av de svenska fredsbevarande styrkorna som under hösten varit hårt utsatta. Flera har blivit skadade och en svensk soldat har mist livet. Under tiden har föräldrar och anhöriga oroligt väntat hemma i Sverige. Eva-Lott är mamma till Björn som precis har kommit hem.

– Jag har aldrig känt så stor glädje innan tills idag. Det har varit en stark oro från morgon till kväll så det är skönt att se honom igen.

Gruppen från K3 Karlsborg har varit relativt förskonade och Björn och många andra soldater fick igår äntligen krama om sina nära och kära igen.

– Det är otroligt skönt att vara hemma till jul och nyår, säger han.

Hur var det där nere?

– Man slås av den miljön de lever i. Det är som medeltiden i stort sett.

Nu väntar en välförtjänt julledighet för Björn. Därefter är det beredskapsläge som gäller. Från och med 28 januari kan det bli aktuellt med ny utlandstjänst för den internationella insatsstyrkan från Karlsborg. Björn berättar att det var tungt stundtals och särskilt då när svenska trupper hamnade i strid.

– Man påverkas och tänker på deras anhöriga. Men jobbet fortsätter. Det är det vi är tränade för och det är så det måste fungera.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista