Västra Götaland

Landshövdningen kostar miljoner

4 miljoner på två år, så mycket kostar Västra Götalands landshövding Lars Bäckström skattebetalarna. En landshövding som tidigare arbetat för att avskaffa sin egen titel.

De svenska landshövdingarna, det vill säga cheferna för våra länsstyrelser, kostade förra året över 80 miljoner kronor, visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Ändrar ståndpunkt
Lars Bäckström är landshövding i Västra Götaland och var under flera år vänsterpartistisk riksdagsledamot och har motionerat både för att avskaffa monarkin och landshövdingetiteln. Idag känner han annorlunda och tycker Västra Götaland behöver en landshövding.

– Varje verksamhet behöver ha en chef och nu har jag lämnat partiet och är inte längre aktiv vänsterpartist, säger Lars Bäckström.

Landshövdingen var tidigare kungens närmste man ute i landet, idag jobbar man för staten. Det går inte söka jobbet som landshövding, man tillfrågas.

Representation
83 800 kronor i månader har Lars Bäckström i lön för att vara landshövding.  Dessutom har han tillgång till chaufför som han använder några gånger per månad och han bor i länsresidenset i Göteborg, hyreskostnaden för representationsdelen för länsstyrelsens räkning var förra året 1 281 000 kronor.

– Jag får inte välja där jag vill bo. Dessutom betalar jag för bostadsförmånen. När jag och min hustru flyttade hit fick vi en högre boendekostnad än vad jag fick i löneökning, säger Lars Bäckström.

4 miljoner
En uträkning vi fått från länsstyrelsen visar att landshövdingen lön, boende, representation i tjänsten, och resor bland annat, under två år kostat länsstyrelsen och skattebetalarna lite över 4 miljoner kronor.

– Det är ju inte jag personligen som kostat de pengarna. Det jag kostar är min lön, resten ingår i myndighetsutövningen.

Sofia Boo

sofia.boo@sr.se